Solid state drive (SSD) zijn die echt sneller

Office Laptop
Een PC of een laptop, wat is het meest geschikt voor mij?
24 juli 2017
laptop
De basis van het onderhoud van je computer
1 september 2017

Solid state drive (SSD) zijn die echt sneller

Harddisk

Solid state drive (SSD) zijn die echt sneller

Die computer die ik van een gamer kocht…

Enige tijd geleden kocht ik een computer van een gamer. Het moest dus een snelle Pc zijn. Bij thuiskomst bleek toch dat de beloofde snelheid niet behaald werd en daarvoor was een goede reden: het ontbreken van een Solid State Drive (SSD), ook wel een SSD genoemd.

DesktopHarddisk

Ongeduld, dat is mijn slechte eigenschap. Dat begon al vanaf het moment dat ik besloten had dat mijn bestaande laptop moest worden vervangen door een desktop. Ik weet het, dat is niet iets dat veel mensen vandaag de dag meer doen. Als fotograaf en tekstschrijver breng ik aardig wat tijd achter een computer door en een desktop werd daarom meer gewaardeerd. Bovendien, de snelheid van deze desktop die ik voor ogen had was vele malen sneller dan mijn armzalige laptop.

Zoals gezegd, geduld is mijn minst ontwikkelde eigenschap. Dus hield ik met een scheef oog mijn mailbox in de gaten, terwijl ik het theefeestje van mijn dochter bezocht. Nu heeft zij hetzelfde gebrek aan geduld van mij geërfd, dus regelmatig werd ik tot de orde geroepen. Of ik wel even wilde doordrinken en niet de hele tijd op mijn telefoon wilde kijken.

Het moest een geweldige PC zijn, want er was al aardig op geboden. Dat is wat ik wilde: een snelle PC en eigenlijk wilde ik deze ook snel in huis hebben. Nog geen uur nadat ik te horen gekregen had dat ik de PC op kon halen, liepen mijn dochter en ik in Den Haag om de PC op te halen. De vriendelijke verkoper liet zien dat de PC van binnen schoon was en hij legde de laatste hand aan de Windows installatie. Wederom ongeduld, want ik zei hem dat ik het thuis zelf wel wilde afmaken. Ik had dus niet gezien hoe lang de PC erover deed om op te starten. Wel zag ik al dat er geen SSD in de PC aanwezig was. Dat zou toch niet uitmaken, met de hoeveelheid geheugen én de videokaart die erin zat, toch? Fout!

De snelheid van een Pc wordt zeker bepaald door de harde schijf die erin zit. Vooral als het gaat om het opstarten van Windows of Linux (afhankelijk wat jouw voorkeur heeft). Deze Pc deed er dus erg lang over en nog geen drie uur nadat ik de Pc gekocht had, stond ik alweer in de winkel (met een inmiddels zichtbaar boze dochter) om een SSD te bestellen. Met succes: de Pc werd ineens supersnel en in een poging om ook deze aanschaf te verantwoorden aan mijn dochter, besloot ik haar maar te trakteren op een ijsje. Het was tenslotte december.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *