De basis van het onderhoud van je computer

Harddisk
Solid state drive (SSD) zijn die echt sneller
31 juli 2017
Laptop
Kies ik voor Mac of Windows?
3 oktober 2017

De basis van het onderhoud van je computer

laptop

laptop

De basis van het onderhoud van je computer

Het is weer eens zo ver, mijn computer is ongelofelijk langzaam en ik irriteer me mateloos. Het opstarten van Google Chrome duurt alleen al 5 minuten. Misschien ben ik een ongeduldig type, maar 5 minuten is voor mij al erg langzaam. Het is dus weer tijd om de computer op te schonen. Maar hoe pak ik dat eigenlijk aan? In deze blog vertel ik je de basisbeginselen voor het onderhouden en opschonen van jouw computer.

Gratis of toch betalen?

Zelf ben ik iemand die erg geïnteresseerd is in technologie en elektronica. Ik kan me ook heel goed voorstellen dat jij dat niet bent. Er gaat immers ontzettend veel tijd inzitten en het is een kwestie van uitzoeken en uitvoeren. Wanneer je de tijd niet hebt of geen techneut bent, dan adviseer ik om het opschonen van je computer laten uitbesteden aan een deskundige. Wanneer je je eigen computer gaat opschonen, is er altijd het risico dat je net iets verkeerd aanklikt, waardoor de computer in de war raakt. Echter, wanneer je denkt dat je voldoende kennis hebt van zaken, dan kun je altijd een poging doen natuurlijk.

Programma’s verwijderen

Elke maand kijk ik mijn lijst met geïnstalleerde programma’s na. Waarom? Wanneer ik een programma tegenkom die, zonder dat ik het wist, op mijn computer is geïnstalleerd, dan kan ik deze verwijderen om meer schijfruimte vrij te maken. Hierdoor wordt de computer een stuk sneller. Hoe meer overbodige programma’s je verwijderd, hoe meer schijfruimte en hoe sneller de computer wordt. Mijn advies is dus om regelmatig, minimaal eenmaal per half jaar, de lijst met geïnstalleerde programma’s te controleren en overbodige programma’s te verwijderen.

Cache legen

Zonder dat de meeste mensen het weten, bewaart de internetbrowser veel informatie op je computer. Deze informatie wordt in de volksmond ook wel ‘cookies’ genoemd. Cookies worden vaak gebruikt om te achterhalen van de klant precies heeft bekeken en wat hem interesseert. Zo wordt ik bijvoorbeeld erg vaak achtervolgd door electronica advertenties en de nieuwste ontwerpgadgets. Dit komt omdat ik hier mij erg voor interesseer. Deze informatie neemt schijfruimte in op de computer. Als ik mijn computer sneller wil maken, dan verwijder ik de map met deze bestanden, de zogenoemde ‘cache’. Je kunt hiervoor een opschoonprogramma gebruiken, zoals CCleaner. Ook kun je het zelf proberen door in je internetbrowser toetscombinaties te gebruiken. Bij Microsoft is deze combinatie: Ctrl+Shift+Del. Bij Safari, op de Mac, is dit Ctrl+Alt+E.

Conclusie

Denk eerst goed na, voordat je aan het opschonen van de computer begint. Ik heb zelf altijd gekozen om het door een deskundige te laten doen, totdat ik zelf de kneepjes van het vak onder de knie had. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *