Kies ik voor Mac of Windows?

laptop
De basis van het onderhoud van je computer
1 september 2017
aanschaf van een laptop
Waar moet ik op letten bij aanschaf van een laptop?
7 november 2017

Kies ik voor Mac of Windows?

Laptop

Kies ik voor Mac of Windows?Kies ik voor Mac of Windows?

De meeste mensen die een laptop wilde aanschaffen, hebben wel eens voor de keuze gestaan: kies ik voor Mac of Windows? Vroeger werden computers van Apple vooral door ontwerpers en techneuten gebruikt, maar vandaag de dag zijn ze ook in huishoudens te vinden. In deze blog leg ik uit welke verschillen er zijn tussen de Apple Macintosh en Microsoft Windows. Ik hoop hiermee jou op weg te helpen om erachter te komen welke computer voor jou geschikt is.

Het besturingssysteem

Een groot verschil tussen Mac of Windows is het besturingssysteem. Microsoft Windows heeft verschillende versies, zoals Windows 8 en Windows 10. Een computer van Apple heeft OS X als besturingssysteem. Ik ben zelf fan van de gebruiksvriendelijkheid van de Mac. Het werkt ontzettend simpel en vanzelfsprekend. Wanneer ik iets weg wil gooien, zoals een tekstdocument, dan sleep ik het naar de prullenbak. Wanneer ik dit op een Windows computer zou willen doen, dan zou ik verschillende stappen moeten uitvoeren om uiteindelijk hetzelfde resultaat te krijgen.

Productie

Een groot voordeel van de elektronica van Apple, is dat het allemaal op elkaar afgestemd is. Wanneer ik een Ipad of een Iphone in mijn bezit heb, dan hoef ik niet bang te zijn dat ik een tal van stappen moet uitvoeren om uiteindelijk de bestanden op verschillende apparaten over te zetten. Een Mac computer zit zowel qua hardware als software goed in elkaar en wordt allebei door Apple zelf geproduceerd, waardoor de computer minder snel zal crashen. Dit vind ik een groot voordeel. In tegenstelling tot Apple, wordt de software en hardware van Microsoft door verschillende bedrijven gemaakt. Hierdoor werkt het als geheel minder goed samen. Hiermee wil ik natuurlijk niet zeggen dat een Microsoft computer niet goed is. Ik heb jaren met Microsoft gewerkt en dat beviel het mij prima.

Uiterlijk en innerlijk

Als ik een Mac of een Windows computer zie, dan zie ik duidelijk verschillen. Kort gezegd is het design van Apple meestal wat moderner dan dat Microsoft. Ik ben persoonlijk echt een fan van strakke en moderne designs, waarvoor ik bij Apple aan het juiste adres ben. Bij een Apple computer zit de systeemkast in het beeldscherm verwerkt, waardoor ik met weinig ruimte alsnog een goede computer kwijt kan. Een voordeel van Microsoft is dat ik de computer naar eigen smaak kan inrichten. Wil ik een grotere videokaart? Dan plaats ik, of een deskundige, een grotere videokaart. Daarnaast heeft Microsoft erg goede tekstverwerkingsprogramma’s, zoals Microsoft Word. Deze is beduidend beter dan het tekstverwerkingsprogramma van Apple. Wel kan ik programma’s van Windows op een Apple computer zetten, zodat ik deze alsnog kan gebruiken.

Conclusie

Als ik een goede computer wil, kan ik eigenlijk bij zowel Microsoft als Apple terecht. Met een klein budget, kan ik al gauw een goede Microsoft computer komen, die een lange tijd meegaat. Hecht ik meer aan kwaliteit en gemak, dan is een Apple computer voor mij geschikt. Daarbij moet ik eerst wel goed gaan sparen, want een Apple computer kan al snel erg duur worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *