Een Harde schijf of een Solid state drive (SSD), Wat is het verschil?

aanschaf van een laptop
Waar moet ik op letten bij aanschaf van een laptop?
7 november 2017
laptop vs tablet
Laptop vs. tablet, wat zijn de verschillen?
29 maart 2018

Een Harde schijf of een Solid state drive (SSD), Wat is het verschil?

solid state drive

Een Harde schijf of een Solid state drive (SSD), Wat is het verschil?

Solid state drive wat is het verschil ook alweer precies?

Een harde schijf gebruiken we al jaren en toen was daar ineens de nieuwe en snellere manier van opslaan, Solid State Drive. Hier hebben we direct het grootste verschil te pakken! De schijf draait niet meer, maar is meer te vergelijken met een USB-stick. Doordat er geen bewegende delen meer nodig zijn is de SSD niet alleen sneller en betrouwbaarder, maar maakt de schijf ook nog eens minder geluid!

Verschil in opslag capaciteit

Een harde schijf blijft qua opslag capaciteit voorlopig nog ruimschoots voor op de SSD. Wanneer de SSD schijven net zoveel kunnen opslaan als de harde schijven kunnen is de technologie achterhaald en zal er minder vraag komen naar harde schijven. Tot die tijd moet een SSD het nog maximaal met 1 à 2 TB doen terwijl harde schijven van 10 TB makkelijk te vinden zijn.

Zijn er ook nadelen verbonden aan het gebruik van SSD

Technisch gezien is het enige nadeel dat deze techniek relatief nieuw is, waardoor er over de werking op lange termijn weinig bekend is. De meeste modellen zijn goed voor minimaal 5 jaar gebruik. Wellicht nog veel langer, maar dat kan enkel blijken uit de toekomst. Praktisch gezien is de prijs een nadeel. Opslag op SSD is veel duurder dan op de “ouderwetse” harde schijf. De prijs per GB van een normale harde schijf begint bij 2 à 3 cent per GB, SSD begint echter pas rond de 30 cent per GB.

De perfecte combinatie!

Gelukkig kunnen jij en ik als consument daar ons voordeel mee doen. Het loont zeker nog niet om je computer vol te bouwen met SSD’s. Ik heb bijvoorbeeld windows op mijn SSD geïnstalleerd, zodat het opstarten van het systeem zo snel mogelijk gaat. Ook heb ik een normale harde schijf in mijn computer, zodat ik zoveel mogelijk kan opslaan. De perfecte combinatie als je het mij vraagt! Doordat de SSD dan voor de windows, mac of linux installatie is gebruikt merk je dit niet alleen tijdens het opstarten, maar ook in het dagelijkse gebruik van de computer of laptop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *